Kontakt |
|
Měna / EUR | Košík 0

O elektrických kytarách

Elektrická kytara je nástroj, který logicky vzešel z kytary akustické. První modely v podobě, v jaké je známe dnes, byly vyrobeny ve 40. a 50. letech minulého století. Nejstarší jsou modely Telecaster a Stratocaster, které jako první vyráběla firma Fender a model Les Paul od firmy Gibson. Tyto nástroje se v podstatě vyrábí dodnes a to i jinými výrobci, kteří z těchto klasických modelů vychází. 

Telecaster          Stratocaster            Les Paul                  SG                Semiakustika             Superstrat             Heavy 

 

Každý typ nástroje je typický svým tvarem, kombinací snímačů a zvukem. 

 

Telecaster - Jeden z nejstarších typů pocházejících ze 40. let minulého století. Je typický vykrojenou spodní přední částí a dvěma jednoduchými snímači. Díky nim je používanější pro čistý až mírně zkreslený zvuk, tedy jo jemnějších žánrů jako country, folk, pop, indie. 

Stratocaster - asi nejběžnější a nejpoužívanější typ elektrické kytary vůbec. Toho dosáhla také svým univerzálním zvukem, který je vhodný do většiny žánrů. Nástro je typický dvěma výřezy na přední straně a kombinací snímačů single/single/single - dnes je již vyrábí i v jiných kombinacích, doporučujeme kombinaci single/single/humbucker, která nástroji rozšiřuje zvukové možnosti ještě více.

Les Paul - težší nástroje s kulatějším tvarem těla, které pokryjí škálu od blues, country, reggae až po metal a hardcore. Zpravidla jsou osazeny dvojcí humbuckerů, díky kterým mají silý signál a hutný kulatější zvuk s méně ruchy.

SG - rocková kytara se symetrickým tělem s dvěma ostrými výřezy, pevnou kobylkou a standartním osazením humbucker/humbucker.

Super Strat - mladší a "ostřejší" bratříček modelu Stratocaster. Tyto nástroje mají většinou dva humbuckery kombinované s jedním single coil snímačem, mají užší tělo i krk, který je díky tomu i rychlejší. Často bývají osazeny dvojzvratným tremolem typu FloydRose (pro začátečníky nedoporučujeme) a zámky pro ukotvení strun. Super strat si oblíbí fanouškové tvrdších žánrů typu metal, HC atd.

Semiakustické (lubové kytary) - Tyto nástroje charakterizuje duté tělo, které má za následek teplý kulatý zvuk ideální do jazzové a bluesové hudby.

Hard a Heavy - do této kategorie spadá nespočet kytar různých atypických tvarů, které jsou laděny zejména pro rockovou a metalovou hudbu.  

 

Typy snímačů

Snímač je v podstatě cívka s magnetem uprostřed, která díky kmitajícím strunám indukuje elektrické napětí. Vzniklý elektrický signál putuje kabelem do komba nebo zesilovače. Mimo signál se však ve snímači indukuje také rušivé napětí vlivem změn jiných elektromagnetických polí v okolí cívky. To se projevuje nežádoucím  brumem.

Single coil - je jednocívkový snímač,který snímá kmity struny v celém frekvenčním rozsahu, výstupní signál však obsahuje i nežádoucí brum. Tento typ snímače je oblíbený pro čisté výšky a přirozený charakter zvuku.

Humbucker - je snímač, který je tvořen dvěma stejnými cívkami na společném jádře, zapojenými proti sobě, tedy s opačnou polaritou. Magnetická pole vzdálených zdrojů, způsobující brum, přicházejí na cívky v opačné fázi a vzájemně se vyruší. Tento snímač tedy nevytváří žádný brum jako single coil. Frekvenčně mají plný tón, hlavně ve středech a basech, výšky jsou oproti jednocívkovým snímačům omezené.

Magnetické materiály používané pro jádra cívek snímačů jsou buď slitiny železa, hliníku, niklu a kobaltu (AlNiCo) nebo ferit.